Här kan du läsa om mina skapelser som jag tillverkar under mitt egna märke Retro Elephant. Det finns möjlighet att göra beställningar på sådant som du gillar. Beställningar och funderingar tas emot på retro.elephant@gmail.com.

Välkommen!

25 mars 2009

Jag startar en utmaning!

Nu tänker jag starta en liten utmaning. Målet med själva utmaningen är att sprida kunskap och dela med sig av eventuella knep och trix när det gäller sömnad. Nu har du chansen att lära dig något nytt!

Du som blir utmanad skall (denna text får kopieras):
Tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv.. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken. Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra.
Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.

När du svarat på frågorna så skall du skicka vidare utmaningen till 4 stycken nya personer med sömnad som hobby. Du skall meddela personen att du utmanat denne samt länka till personens blogg.

Jag utmanar: mig själv, Att sy en Gekko, Rino och Blomma åker vagn

Här kommer mina svar på frågorna

Jag har länge kämpat med Fiskars skräddarsax som är i storlek XL (den gamla hederliga). Den är vass som bara den men alldeles för stor och klumpig för mina små händer. Det har resulterat i skavsår och annat otrevligt. Därför vill jag nu tipsa om en ny sax, som också är en Fiskars sax. som hör till serien "softouch". Den är smidig och fungerar också bra när man skall klippa midre detaljer. Obs. inga skavsår med denna ergonomiska sax! Saxen hittar man i välsorterade varuhus och i hobbyaffärer.

Bilden är lånad från www.fiskars.com

Sen ett litet praktiskt tips. Byt symaskinsnålen med jämna mellanrum, inte bara när den går av eller böjs. Nålen slits snabbt om du syr dagligen och en nål som är lite defekt ger dåliga sömmar och onödigt trubbel.

26 kommentarer:

od Andulky sa...

Vad kul idé! Måste vara med!!

Gekko sa...

Kul och jättebra idé! Jag antar utmaningen!
Nu ska jag bara fnurla lite på vad jag ska skriva :-) Och vem jag ska utmana sen, jag får återkomma!

od Andulky sa...

Hm,läste nu och den skulle ju gå runt till de som blev utmanade :-). Men det ska bli spännande och läsa allas svar!!

Heilt spesiell sa...

Kul ide`og flotte tips!

Martina sa...

Ha, ha fick just tillbaka min maskin från service då undertråden blev ett enda virr-varr när jag sydde. Det enda de hade bytt var nålen så - jotack, bra tips!

ellan sa...

Vilken kul idé! Ska med spänning läsa på bloggarna!

Doris_Assar sa...

Tack för dina tips! Ja, en ny sax måste jag absolut skaffa mig! :-)

mustafa sa...

tycker den verkar ha så kort blad den där saxen, gillar när de är lite längre än standardlängden (alltså tygsaxlängd helt enkelt). kanske uppvägs det av att den är fjädrande?

LilleBus sa...

Och jag som har funderat på ny sax, min är alldeles för tung och klumpig. En sån tjusig måste jag skaffa mig :-)
Spännande utmaning förresten!

Heimlaga sa...

Vilken bra idé! Kan du inte hitta på något bra namn eller rubrik på utmaningen också, så att det är lätt att få syn på inläggen?

OttoPippi sa...

Bra idé!!!!! Dessa svar borde man samla i en pärm :-)

Anonym sa...

hihi jag tänkte direkt att jag skulle tipsa om den saxen och scrollade ner och såg att du gjorde det. Har du testat trådsaxen i samma serie? Himla bra den med.

florin design sa...

Vilken super bra idé!!!

Å jag som fick hem en ny pryl igår som jag hoppas kommer vara mycket praktisk. Å den var dessutom billig :-)

Kommer anta utmaningen när den är testad ordentligt.

LillaBarn sa...

Oj, vilken bra ide. Så får man lära sig nya grejor (och för mig är nästan allting nytt...)

Cecilia & Busiga ungar sa...

Kul att du skrev om saxen. Är nämnligen på väg att införskaffa mig en sådan då jag har fått problem med mina leder...Så det var kul att se att den är vass och bra. Tack för en bra blogg....
Mvh Cecilia

Skaparstigen sa...

Väldigt bra idé. Jag kan egentligen bara de absolut vanligaste grunderna, så nu ska jag passa på att lära mig lite mer.

Hello sa...

Vilken kul utmaning! Den ska bli spännande att följa genom bloggarna!

Den saxen hade jag glömt! Jag vickade som textillärare ett tag för drygt tio år sedan och den fanns i slöjdsalen där jag höll till. Då tänkte jag att jag skulle köpa en till mig själv, men det har jag ju bevisligen glömt! Får nog ta mig i kragen!

Marie Frost sa...

Bra initiativ!

Thea sa...

Det var ju en superidé! Jag är på! Återkommer när ja gklurat lite!

Strömming sa...

Vilken bra utmaning! Ska verkligen hålla ögonen på de som blir utmanade!

gosi sa...

Kul grej och dessutom himla bra, så slipper man kanske mindre trubbel framöver vid symaskinen:) Det där med nålen som du tipsade om är nog egentligen a och o, men man är ju alldeles för dålig på att byta ofta. Hoppas att det var okej att jag visade upp min supersnygga pengabörs på min blogg. Jag blev så himla nöjd:) Jag niger och tackar;)

rino sa...

Kul idé! Jag antar utmaningen, måste bara samla tankarna först!

Gekko sa...

Jag vill bara säga att jag inte glömt utmaningen utan tänker så det knakar! Tycker fortfarande det är en jättebra idé och hoppas att du inte tycker jag dröjer för länge. Fast det gör jag ju iofs...
:-)

Gekko sa...

Nu äntligen! Min vidareføring av utmaningen finns i min blogg, glad påsk och førlåt att det tagit sån tid før mig!

metamorphosis sa...

Vilken rolig och (faktiskt) givande utmaning!

BRA initiativ!

Gitte sa...

Måste ju bara fråga; är snedslå och andra gamla sömnadsdetaljer något man VILL ha tips om??? För i så fall har jag knappar, 70-tals snedslå, broderidekor från 40-50tal etc, etc, etc...